İşaretçe görüntülü bir Türk İşaret Dili sözlüğü. Başka bir deyişle, biz iki işaret dili tutkununun, bu dili öğrenme serüveni sırasında yaşadığı zorluklar sonucu ortaya çıkmış bir platform.İşaret dili öğrenmek, tıpkı diğer dillerde olduğu gibi çok emek ve çok tekrar gerektiriyor. Ancak bir kaynak bulmak diğer dillerde olduğu kadar kolay olmuyor. Bizim, işaret dilini öğrenirken yaşadığımız en büyük zorluk, tekrar etmek ya da hatırlamak istediğimiz işaretleri kolayca anlayabileceğimiz bir kaynak bulmak oldu. Mevcut sözlükler ya görüntülü değildi ve bu nedenle işareti doğru anlamak kolay olmuyordu ya da benzer görüntülü sözlüklerin içerikleri tam değildi ve aradığımız kelimeler bulunamıyordu.Bu yüzden işaret dilini, “keşke tam istediğimiz gibi görüntülü, içeriği güncel, arama motoru esnek bir sözlük olsa” diye yakınarak öğrendik. Bir gün “bunu neden biz yapmıyoruz ki” dedik! İşte, İşaretçe böylelikle doğmuş oldu.Umuyoruz ki, İşaretçe hem işitme engellilere hem de bu dili öğrenmek isteyenlere güzel bir kılavuz olur.
Not 1: İşaretçe, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve Türk Dil Kurumu’nun en güncel Türk İşaret Dili sözlüklerini kaynak olarak kullanmış ve iki kaynaktaki tüm kelimeleri toplamıştır. Yine de işaret dilinde, Türkçe’de olduğu kadar geniş bir kelime hazinesi bulunmamaktadır. Şehir ve bölgelere özel farklı kullanımlara da yer verilmemiştir.
Not 2: İşaret Dili konuşurken kelimenin kullanım yeri ve amacına bağlı olarak işaretle birlikte yapılan mimik, yönlendirme ve/veya hız çok önemlidir. İşaretçe bir TİD sözlüğü olduğu için sadece dudak hareketleri ve abartısız mimiklere yer verilmiştir.